Vandaag en morgen

In dit laatste hoofdstuk wil ik eerst enkele reflecties aangeven na het onderzoek dat ik heb gedaan, maar dat altijd ‘in progress’ zal blijven. Tijdens een verblijf van 3 maanden heb ik begin 2019 met heel veel diverse mensen in de Verenigde Staten gesproken, kranten en sociale media gevolgd, archieven en bibliotheken bezocht, meetings, betogingen en actiegroepen aan de Westkust meegemaakt.

Als afsluiter van mijn onderzoek heb ik een achttal mensen geïnterviewd die progressieve activisten waren in the movement van 1960-1970,  bijna allemaal verbonden aan Antioch College, Yellow Springs, Ohio. Vandaag zijn ze wat ouder geworden, tussen 60 en 80 jaar, maar nog altijd geëngageerd. Zij komen straks aan bod. Eerst een algemene verkenning en reflectie.

De Verenigde Staten van Amerika, hoop of wanhoop?

Waarom werd deze president verkozen?

Socialisme, een taboe doorbroken

Diana
Diana

Diana Porter was leerkracht in scholen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen in Cincinnati, Ohio . Is jarenlang actief geweest in een koor met strijdliederen. Ze is ook een feministe van het eerste uur.

press to zoom
John
John

John Malkin is underground radioamaker en documentairemaker. Op die manier ondersteunt hij allerlei acties tegen kernbewapening, voor het milieu en voor geweldloosheid.

press to zoom
Carol
Carol

Carol Pierson was radio-pionierster in de lokale zender van Antioch College. Later werkte ze voor NPR, National Public Radio. Zij ijvert vooral voor het belang van radiozenders in afgelegen gebieden. Zij luisterde al onze manifesties op met haar zang en gitaar. Dat doet ze vandaag nog steeds. Zij komt op voor de rechten van alle ondruktenin inclusief holebi's, LBGT, enz.

press to zoom
Bob (1975)
Bob (1975)

Bob Atkins was professor in Antioch college, ging later verder rechten studeren en zette zich actief in voor de rechten van de werknemers in de openbare sector.

press to zoom
David
David

David Cooper was student aan Antioch College, deed daarna studies om te kunnen het ambt van rabbi uit te oefenen, wat hij vandaag nog doet in Oakland, California. Hij zet zich actief in voor de diverse samenleving, tegen alle vormen van disciminatie en voor hulp aan vluchtelingen aan de Mexicaanse grens.

press to zoom
Michael
Michael

Michael Gray is de zoon van Ben en Jeanette Gray die in het boek aan bod komen. Na zijn Bachelors op Antioch College studeerde hij geneeskunde. Hij richtte een kliniek op in New Mexico en is tot vandaag een geëngageerde dokter voor Geneeskunde voor het volk. Meerdere malen heeft hij in de rechtbank de rechten verdedigd van arbeiders die beroepsziektes hadden opgelopen, van mijnwerkers tot arbeiders die leden onder asbestos tot de kwalijke gevolgen van bouwmaterialen zoals gyproc.

press to zoom
Jane
Jane

Jane Doyle is een activiste van het eerste uur in de feministische beweging, beweging tegen de oorlog in Vietnam, Zwarte en Latino beweging. Ook professioneel zette zij zich in voor het onderwijs aan kinderen uit minderbegoede gezinnen. Zij nam actief deel aan de Freedom Summer eind jaren 1960. Zij is nog steeds gedelegeerde van de Women'(s International league for Peace and Freedom

press to zoom
Bettina
Bettina

Bettina Aptheker is professor Women's Studies aan de University of California in Santa Cruz, California. Zij was één van de oprichters van de Free Speech Movement in Berkeley, California, in de jaren 1960. Ze is een heel goede vriendin van Angela Davis en speelde een grote rol in de campagne ter bevrijding van Angela Davis uit de gevangenis begin jaren 1970. Ze is tot vandaag actief in de sociale bewegingen.

press to zoom
Andy
Andy

Andy Winnick was professor Economie en Marxisme aan Antioch College. Hij schreef ontelbare artikels over de oorzaken van en de remedies voor de ongelijkheid in de Amerikaanse samenleving.

press to zoom
  • Facebook Social Icon