Racism is the issue of our time

 

Professor James van Antioch College

Vertelt de geschiedenis van de Zwarte en Latino bevolking in USA.

 

  • Slavernij en Underground Railroad met Harriet Tubman.

  • De discriminatie en segregatie van Afro-Amerikanen in de zuidelijke Jim Crow-staten blijft bestaan, ook na de slavernij en na de wetgeving in dat verbiedt. 1954: Brown vs  Board, vonnis van de Supreme Court dat rassensegregatie verbiedt.

  •  Civil Rights Movement met Free Speech Movement (Bettina Aptheker)

  •  Verzetsbewegingen radicaliseren: van NAACP naar Black Panther Party en Black Lives Matter.

  •  Angela Davis en de strijd van alle politieke gevangenen in USA: de prison-industrial complex.

  •  Het Latino verzet met Dolores Huerta en Cesar Chavez. Nationale boycotts tegen de onmenselijke werkomstandigheden van Latino’s in California, Arizona, Texas, New Mexico.

Tegelijkertijd met de ‘red scare’ liep er ook een andere dreiging doorheen het land. Na de afschaffing van de slavernij en de Burgeroorlog rond het midden van de negentiende eeuw, waren de fenomenen van de discriminatie en de onderdrukking van de zwarte bevolking helemaal niet verdwenen. De discriminatie van de zwarte bevolking bleef verder duren, in het zuiden ‘de jure’, in het noorden ‘de facto’.
20190218_123558.jpg
James vertelt over de eerste bewegingen van de Underground Railroad van Harriet Tubman tot de National Association for the Advancement of Colored People (NAACP), tot de civil rights movement van Martin Luther King, de Freedom Riders en de deelname eraan van Antioch College studenten, de Black Power movement met Eldridge Cleaver, Malcolm X, de Black Panther Party, Bobby Seale, Huey Newton, Ericka Huggins en Angela Davis. De auteur heeft een deel van de archieven van Angela Davis doorzocht, met de hulp van Angela’s beste vriendin en medestrijdster Bettina Aptheker, aan de University of California in Santa Cruz, California, de plaats waar de auteur maanden verbleef voor haar research. Ze ontdekte op welke manier ook in de vakbonden de zwarten uitgesloten werden en hun eigen verzet moesten organiseren. Afro-Amerikaanse opstandelingen eindigden in de gevangenis, vaak zonder proces, of werden neergeschoten op straat, zoals vandaag nog steeds het geval is. ‘Free Angela and all political prisoners’ werd een beweging op wereldschaal.

Zowel op straat als in de rechtbank streden vrouwen en mannen samen, voor rassenintegratie in het onderwijs, waarbij het vonnis Brown v. Board van 1954 een belangrijke doorbraak betekende.

Intussen organiseerden arbeiders van kleur in de auto-industrie, hun verzet, en Latino landarbeiders en fruitplukkers stakingen onder leiding van Cesar Chavez en Dolores Huerta. In de jaren 1960 leidde dit tot een massale maandenlange boycot van druiven die geplukt werden in de staat California door Mexicaanse

gastarbeiders die behandeld werden als slaven. Het aantal Mexicanen en andere Latino’s en Latina’s bleef in de loop van de jaren heel snel aangroeien, op zoek naar werk, huisvesting en onderwijs voor hun kinderen. Dit gebeurde vooral in California en de Southwest (Texas, Arizona, New Mexico), waar een heel verzetsbeweging ontstond van ‘Latinx’, de sekseneutrale term voor Spaansprekende Amerikanen. Vandaag staan ze opnieuw in de actualiteit door hun verzet tegen ‘de muur’ van president Trump en de dreigingen tegen mensen-zonder-papieren, die soms al generaties in de Verenigde Staten verblijven.

20190121_095325.jpg

Zowel op straat als in de rechtbank streden vrouwen en mannen samen, voor rassenintegratie in het onderwijs, waarbij het vonnis Brown v. Board van 1954 een belangrijke doorbraak betekende.

Intussen organiseerden arbeiders van kleur in de auto-industrie, hun verzet, en Latino landarbeiders en fruitplukkers stakingen onder leiding van Cesar Chavez en Dolores Huerta.

In de jaren 1960 leidde dit tot een massale maandenlange boycot van druiven die geplukt werden in de staat California door Mexicaanse gastarbeiders die behandeld werden als slaven. Het aantal Mexicanen en andere Latino’s en Latina’s bleef in de loop van de jaren heel snel aangroeien, op zoek naar werk, huisvesting en onderwijs voor hun kinderen. Dit gebeurde vooral in California en de Southwest (Texas, Arizona, New Mexico), waar een heel verzetsbeweging ontstond van ‘Latinx’, de sekseneutrale term voor Spaansprekende Amerikanen. Vandaag staan ze opnieuw in de actualiteit door hun verzet tegen ‘de muur’ van president Trump en de dreigingen tegen mensen-zonder-papieren, die soms al generaties in de Verenigde Staten verblijven.